Mitul celor 10.000 de pași zilnic, desființat. Cât trebuie să mergi pe jos, de fapt: ce zic ultimele studii

de: Ozana Mazilu
16 09. 2021

Știm cu toții că 10.000 de pași pe zi e un prag de atins, pentru un stil de viață sănătos. Dar un nou studiu vine să nege acest lucru.

Conform Hotnews, chiar și 7.000 de pași pot însemna calea spre o sănătate mai bună. Oamenii de vârstă mijlocie care au făcut în medie cel puțin șapte mii de pași zilnic au redus pentru următorii zece ani probabilitatea unui deces din orice cauză, în comparație cu cei care au mers mai puțin.

Cu mai puțin de 10.000 de pași zilnic te menții sănătos

„S-a constatat că 7.000 de pași zilnici pot aduce multe beneficii”, a spus autoarea studiului Amanda Paluch, profesoară de kinetoterapie la University of Massachusetts Amherst.

Studiul a implicat 2.110 adulți cu vârste între 38 și 50, care în anii 2005 și 2006 au purtat un dispozitiv, numit accelerometru, care să le numere pașii. În următorii 11 ani de urmărire, 72 dintre participanți au murit, cel mai frecvent de cancer sau boli de inimă.

Cercetătorii au controlat indicele masei corporale, fumatul și alți factori care ar fi putut influența concluziile. Datele au arătat că cele mai multe beneficii păreau să le revină celor care făcuseră peste șapte mii de pași zilnic. Cea mai semnificativă reducere statistică a riscului de deces a apărut între 7.000 și 10.000 de pași.

De asemenea, noile rezultate au confirmat alte cercetări care au constatat beneficii semnificative pentru sănătate sub țelul citat de 10.000 de pași.

Cât sport trebuie să faci zilnic. Ce efort trebuie să depui, după o zi petrecută la birou

O zi petrecută la birou trebuie compensată cu exerciții fizice. Impactul negativ pe care îl are acest tip de activitate statică e necesar să îl anulăm prin mișcare zilnică. Asta, desigur, dacă vrem să rămânem sănătoși și cu un tonus ridicat.

Oamenii de știință și-au dat seama cât efort trebuie să facem, pentru a compensa o zi de ședere la birou. Aceștia se bazează pe o analiză mai amplă, care adună nouă studii anterioare. Cercetarea a analizat 44.240 de persoane, din patru țări diferite.

”La persoanele active care efectuează aproximativ 30-40 de minute de activitate fizică, de intensitate moderată până la intensă, asocierea dintre timpul sedentar ridicat și riscul de deces nu este semnificativ diferită de cele cu cantități reduse de timp sedentar”, au scris cercetătorii în British Journal of Medicină Sportivă în 2020.